Thursday, 30 May 2013

kenangan

Kenangan itu jika yang membawa kepada kebaikan,
yang memandu kehidupan, yang memberi pengajaran
SIMPAN...

Tapi jika kenangan itu yang membawa kepada kebingungan,
tidak menguntungkan, penuh dengan dilema dan kesedihan, maka
BUANG....

Sebab, tiada sebab menyimpan sesuatu yang lalu tanda faedahnya
buatmu kerana waktu itu tidak akan berundur, tetapi akan terus
bergerak ke hadapan..... hinggalah sampai detik kematian...

~KENANGAN ITU HANYA SESUATU YANG MENDEWASAKAN,
NAMUN IA KINI SEBENARNYA SUDAH TERLIPAT~

p/s :- teruskan kehadapan wahai diri ini walau apa jua dugaan

Sunday, 26 May 2013

ku kirimkan doaa.. :-)

selamat menunaikan umrahhhh kawan-kawan aku yang g ke rumah Allah
ni doa yang aku kirimkkann.hehehe









Sunday, 12 May 2013

D1 nut, Bumper clip dan Brembo cover

kepada warga kedahh terutamanya di sg petani dan berdekatan dengannya, aku ada menjual D1 nut, Bumper clip dan Brembo cover... sapa2 yang berminat untuk menambah assosori kereta beleh contct aku..

D1 nut


D1 Spec 16pc Racing Nut##

# New in box
# 16pc in box
# Colour available in Blue, Black, Red 
# Suitable for most Japanese cars
harga RM 70 satu set
RM 60 ( 10 set)



Ralliart, TRD, Mugen, R3, mitsubishi universal bumper clip (1pair)
NEW stok, ready stok.
Quality making, Better using spring , Protect Your bumper.Universal for all car.

harga RM 20

##BREMBO Universal Brake Caliper Cover##

# New in box
# 3D Brembo Logo
# Can fit in any cars rim above 14", 15", 16", 17", 18"
# Made with high Quality Plastic
# Big(front) and small(rear) for choose

harga RM 30


sapa berminat bleh cntct aku 0135299197 ( MR Z)
* harga x termasuk kos penghantaran..



Friday, 3 May 2013

tips gunung stong

bro sowi lambat update...
baiklah aku akan tulis tip2 sebelum semasa dan selepas my be untuk hang sebelum hang naik ke gunung stong berdasarkan pengalaman aku laa.. salah dan silap sowi la ea..

ok gunung stong, xla susah sgt bagi aku..ok2 jaa.. tapi nice la view dia.. dari segi mental kalau naik 3 hari 2 malam bagi aku kita xmemerlukan tenaga yang banyak pun, mcm biasa ja cumanya  tme nak naik dari kaki gunung ke kem baha tu la berat ckit kot sbb bawa semua barang. untuk perjalanan dari kaki gunung sampai kem baha bermula 8.30 pagi mcm tu sampai mybe petang dalm kul 3..jgn risau mlm seblm bertolak tu ada dom di kaki gunung tu untuk korang tdo seblm naik pagi tu.. dom yang nice..

antara barang yang perlu bawa mcm biasa la...baju seluar towel, benda wajib la tu.. brng2 kelengkapan mandi comform la kan.. antara yang nak tambah ialah sleeping best, sbb kat sana sjuk ckit tambah bila hujan, lampu suluh kasi mudah bergerak, pemetik api, pisau (untuk keselamatan kalau tersesat), tapi jgn isau xkan tersesat selagi follow geng korang, gula jgn lupa bawa kasi tambah balik tenga bila korang ambek benda manis dan kompas untuk solat..hehe. etu je la aku rasa benda yang patut korang bawa sebagai peserta.. kalau korang yang uruskan kena la tambah bawa lagi mcm periuk masak, dapur, firestarter, flysyet, gas, kemah pas tu bahan-bahan nak masak la..etu dari segi kelengkapan laa.. jgn bawa byk2 plak t berat badan nak bawa beg. dalam beg yang bersaiz sederhana la untuk bawa semua tu termasuk makanan nak makan atas,beras, maggi bagai laa. walaupun korang peserta tapi korang tetap kena bawa bahan2 yang akan makan  dn digunakan secara bersama..(kata lain pembahagian barang2 masak dan kelengkapannya la)

ok bagi aku, klu aku yang uruskan pertama kali kena g buat laporan kat balai polis dabong, bawa senarai nama peserta la, ok pas tu awal pagi hari yang nak bertolak tu ketua g la bli lauk pauk untuk dimakan pada petang tu di kem baha, hari first kasi makn sedap ckit.. sampai ke kem baha buat kemah, mandi kemudian mask nasi ja, lauk yang dibawa tadi just panaskan ja.. simple dan sedap..hahha.. hari kedua baru makan sardin dgn telur.. bila sampai di kem baha aktiviti dia bina kemah, mandi, ambik gambar dan korang buat la aktiviti korang sendiri mcm kami buat true or dare.. terpulang pada korangg..

sok pagi hari kedua tu akan sarapan dan siap2 nak naik puncak. jika da rezeki mlm tu hujan view awal pagi tu mmg cantik la mcm dok atas awan..haha.. dlm pukul 8.30 bertolak ke punck tapi comform ada yang mendaki xmandi..hahaha sbb air dia sejuk gila.. dlm pukul 2 or 3 sampai la korang di sana, jgn lupa bawa air dan nanti isi ari di atas,ambek air gunung di sana. sampai puncak masak mggi etupun klu korang bawa meggi nak periuk naik laa..bergantung kepada pengurusan korang la.. rehat jap dlm pukul 4 or 5 turun kem baha semula.. sampai kem baha mandi dulu kemudian masak untuk isi perut laaa..selalunya hari kedua ni sardin, telur dan nasi ja... mlm tu buat la aktiviti bebas, sok pagi bertolak turun ke kaki gunung..

peringatan seblm naik sila buang semua benda yang rasa nak melabur kasi untung dulu, di atas xda tempat nak berurusan, klu nak berurusan juga di atas di kem baha dengan korek lubang dan urus laa.. tapi ada tempat khas mmg banyak laa untung2 kat situ..hahaha..

etu ja kot apa2 yang xpaham n tanya g boleh komen ea di bawa aku try untuk jawab.. :-)
apa2 pun doa jgn lupa sebelm naik dan semasa tido aku da post kan etu entry tentng mask hutan..

Monday, 25 February 2013

amanah...



beberapa hari yang lepas terdengar perkabaran beberapa insan telah dijemput oleh penciptaNya..
da pensyarah dpd JAPIM, mak dan ayah rakan-rakan aku kat IPG kampus ilmu khas ini..
bila terdengar tentang berita ini membuatkan aku teringat kepada kematian.. alhamdllah masih ingt kematian dan harap akan ingt kematian tuu kerna kematian boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja samaada kita bersedia ataupun tidak tanpa terlewat samaada sejam, seminit malah sesaat.. bila tiba masanya nyawa akan diambill

perkabaran tersebut juga membuatkan aku teringt tentang apa yang dicakap oleh mak dan ayah aku semasa aku balik cuti raya cina haritu..walaupun sekejap aku balik kampung kat kedah tu.. ayah da bercakap dan berpesan bunyinya lebih kurang mcm ni la " ayah nak nanti bila ayah dah xda, anak-anak ayah yang uruskan mandi,kafan , solat dan kebumikan" errkkkkk satu tamparan yang hebat kepda aku dan abg-abg aku.... macm tu juga kat mak tapi mandikan mak mestila anak perempuan..

sesungguhnya aku belum bersedia semua itu..abg-abg aku aku xtau la mereka dah bersedia or x.. harap mereka juga akan menyediakan diri mereka.. ayah dah ajar tapi bila x amalkan sure dan comform la lupa, dulu sebelum nak balik kampung wajib baca smthg tentg ajar or lakukan sesuatu pratikum tentang agama..time sekolah rendah dan awal menengah la..skrg ni xda dah... dan aku perlu lakukan itu semula..

insyaAllah aku akan cuba untuk menunaikan hajat dan amanah yang ayah dan mak aku nak kan.. akan cuba sedaya yang mungkin.. walaupun etu sesuatu yang menyebabkan aku telan air liur..huhu.. i will try my best mom and dad.. :-)..


Saturday, 23 February 2013

mengejar...


kadang - kadang kita selalu mengejar seseorang sehingga kita mengabaikan perasaan sendiri. kann... bukan bermaksud aku menyuruh aku mementingkan diri sendiri tapi aku perlu mengingati diri aku supaya berpada pada dalam mengejar seseorang agar pada masa akan datang aku dapat bersedia dengan segala kemungkinan. hidup ini penuh dengan cabar, hadapi ia dengan kesabaran dan berhikmah.. 

peace no warr... :-)

senyum lah selalu..

Tuesday, 19 February 2013

cerita kami... G 5.4

salam
lama rasanya aku x upadate blog ni. dan kali ini otak dan jari jemari aku kembali kepada blog ni..sebagai hobi dan coretan untuk kenangan masa akan datang untuk semua dan yang paling utama untuk diri aku

raya cina merupakan perayaan yang disambut dlm kalender Malaysia. bila aku dok maktab ni cutinya 9 hari banyak juga la kan.. cuti banyak macm tu kali ini aku xmerancg balik rumah awal sbb merancang untuk melihat keindahan alam ciptaan Allah..

kali ini aku dan geng pergi mendaki gunung stong kelantan ketinggian 1420 meter.. perjalanan kami bermula pada pagi sabtu pukul 7.45 pagi bertolak dari KL ke daerah Dabong Kelantan. alhamdllah walaupun perjalanan yang jauh semuanya selamat sampai dlm pukul 5 juga la busuk busuk pun. pendakian kali ni adalah peserta paling ramai 12 org dan 1 org pemandu arah.

sampai di kaki gunung kami bermalam di dom yang disediakan dan berjemaah yang diimamkan oleh ikhwan, orang cakap bila dah jadi imam tu boleh la kawin dahh..hehe.. (ikhwan pun ramai juga y digosipkan dgnnya).. ok selesai solat bermulalah pembahagian barang-barang yang perlu dibawa secara bersama.. khemah kompom laki yang bawa..hahaha.. dan sedikit pesanan dan adab2 nak masuk hutan ni kann..

sok pagi kami sarapan di kaki gunung kul 9 bermula lah pendakian kami ke kem baha dengan segala benda yang berat2 untuk kegunaan di sana.. petang gak la sampai,diri kemah, buat dapur.. kompom2 la mndi xlupa kat air terjun dan lelaki la first..perempuan kemdian..haha... pas bersih diri semua, perut pun lapar sesi masak nasi bermula..alhamdllah nasi yang dimasak xmntah dan xlembekk.. tahniah kepada yang memasak.hahah.. acara malam tu main spelling kelantan..memang lawak abis la cte dia...layan gambar hari pertama dulu
















di kem baha
















ok pas tu tdo..haha

sok tu sambung pendakian ke puncuk gunung bermula kul 8.30 pagi dan sampai la kat puncak dlm kul 2 petang xsilap aku la...cantikk...tapi kat kem baha lagi cantikkk subhanallah.. keindahan alam ciptaan Allah..aktiviti kat puncak tu adalah bermain dengan tupai dan masak megi..tukang masak megi si ikhwann terima kasihh..banyak jasa mu ikhwan..hehe.. then ambek2 gambar kami pun turun ke kem baha.. mandi kat telaga tujuh (xsilap la) air yang sejuk dan besttt..paling bestt dapat solat kat air terjun tuu wooowwwwww.. sangat la besttt solat dalam situasi mcm tu menambahkan keimanan dan kesyukuran kepada Allah..
layan dulu...














selesai mandi manda, masak nasi dan sadin untuk jamah malam tuu.. permainan malam tu "true or dare".. cite dia semua rahsia soal hati semua terbongkar..hahaha..

dan hari ketiga kami bertolak turun ke kaki gunung.. dalam keadaan hujan..waaaa besttt hahaha..

senarai bukit yang pernah didaki..hehe
-bukit H (sekolah rendah dan mengh)
- bukit broga (400 lebh2 la ketinggian dia)
- bukit tabur ( 400 lebh2 gak tapi mencabar)
- bukit kutu ( 1020 meter )

gunung
- gunung jerai ( sekolah menengah xingt ketinggian dia berapa)
- gunung nuang ( 1495 meter kot tertinggi kat selgr daki sehari ja..balik kengkang)
- gunung stong (1420 meter 3hari 2 malam kos daki 90 ringgit)

ok sampai di sini saja....layan lagu ni... :-)
video

p/s : hargailah setiap perkara yang berada di sekeliling kita samaada alam,manusia dan benda sebelum ia pergi kerna yang hadir xkan sama seperti yang telah hilang..:-)