Sunday, 27 November 2011

lionhead dan chinchilla

alhamdullillah telah ku temui pengganti..
pengganti apa?? haaaa ni nak habaq mai ni pengganti haiwan peliharaan bersama 1family ni..
yang dikenai arnab...
apa orang ckp patah tumbuh hilang berganti haaa lebh kurang macm tu la..
sebelum ini pernah membela arnab masa sekolah rendah..lama juga la bela.. 4 5 taun gak la tme sekolah rendah dulu-dulu..pas tu xlarat dah nak bela cz budak budak sekolah bela kan arnab plak makan kuat..kewangan harap duit sekolah ja...haha...pas tu sembelih semuanya..hahahhaa tapi saat tu pling sedih...ada yang sembelih lepas tu terus lari masuk rumah dia blik..

beberapa bulan yang lepas kami membela kembali arnab jenis chinchilla...beli sepasang...dan sempat melahirkan 4 ekor anak..tapi mati 2 ekor...sebulan selepas itu tepat pada pukul 4 pagi kedengaran bunyi arnab.. dengan cpt klr pergi ke kandangnya...Ya Allah da anjing dalam kandang...anjing tersebut sempat melarikan diri..klu x nahas dia..ke empat empat arnab tersebut terkorban..huhu...

dann hari ini membuka lembaran baru apabila aku bersama 2 orang abang aku pergi membeli 2 pasang arnab sepasang baka lionhead dan sepasang baka chinchilla...baka lionhead RM 80 sepasang usia 2 bulan tapi atas kedai lagi la mahal sekor boleh p ratus ringgit. baka chinchinlla RM 70 sepasang usia 4bulan..alhamdllah xsangka rezeki dpt murah mcm ni...hehe

tgk gmbr ni baka lionhead yang dibeli
haaa ni dia....

haaa ni jantan...



haaa ni yang betina bulu kat leher dia xnaik g..


haaaa yang ni baka chinchilla la...tgk kat bawah baka ni besar ckit cz baka ni baka pedaging



ok etu sahaja...moga moga dapat membiak dgn banyak sbb lagi banyak lagi bestttt..hehe


14 comments:

  1. wah2.. comelnye rabbit die.. pinjam sekor.. hehe~

    ReplyDelete
  2. bnyknya..jga btl2 ye..t kat sangkar 2 tulis mcm ni 'dog are not allowed'..just kidding =)

    ReplyDelete
  3. aleen: hahaha.... xleh jauh sgt nak g kelantan tu t dia letih cian dia...hhahaha..

    ReplyDelete
  4. TirAmISU : hahaha...anjing tu buta huruf..hehe dah pasang perangkap dah kat dia...haaaa mai la sekali g mai sekali g dia tau la nasib dia..hhaaha xjumpa tuan dia dah....hehe

    ReplyDelete
  5. ekh xkedekut la...cuma kesian kat dia la...jauh tu...beribu ribu ribu batu tu..hahaa

    ReplyDelete
  6. aloh2.. comei sgt!! tringin nak pgg tp x brani nak pegang..hahaha..

    ReplyDelete
  7. lorrrr tkt ke dgn arnab???haishhhhh ingtkan katak ja...hahahaha

    ReplyDelete
  8. uiii..dasyat.sekolahkn la anjing 2 biar dia xbuta huruf..erk..x2.mengarut je.weeee

    ReplyDelete
  9. TirAmISU : hahaha...tu la kena bergelar guru dulu la tuk sekolahkan dia sng ckit..hehe....dah sediakan lubang dah tuk arnab tu lari if da bahaya sperti anjing tu..bsar kot anjing tu mcm serigala..

    ReplyDelete
  10. mungkin anjing 2 kacukan serigala?hehehe..segalanya mungkin.t tgkp sekor then bt kajian ea

    ReplyDelete
  11. hahaha.....jadi pengkaji plak ea....buat thesis ttg anjing..hahaha

    ReplyDelete
  12. call saya 0134666794 utk tukar rabbit yg silap jantina

    ReplyDelete
  13. ohhww xpa lah..rasa sayang plak nak tukar... apa2 hal sya contct k...terima kasih..:-)

    ReplyDelete