Monday, 22 October 2012

kambing dan arnabbinsyaAllah suatu ari nanti boleh buka ladang.. aminnn

alhamdllahhh..cal mak tadii..
sembang mcm macam laa.. dan last sekali mak bagi tau arnab beranak lagi 2 ekorr..alhamdllah.. moga makin berkembang

dan satu lagi 2 ekor ibu kambing telah selamat melahirkan anak mereka dpat dua ekor anak kambingg.. terbaikkk..rezekii.. walaupun pada asalnya terasa sedikit berat kerana terpaksa mengeluarkan modal untuk memternak mereka-mereka tersebut. alhamdllah idea abg aku yang kedua, kami anak-anak lelaki abd ghani telah berpakat berkongsi modal untuk menternak kambing dan arnab dengan modal seorang RMxxxx.xx... kering juga la bila keluarkan modal tersebut..

apa-apa pun perniagaan mesti la memerlukan modal kan..aku taget 2 tahun lagi penternakan ini akan berkembang dan boleh la mula dipasarkan secara kecil kecilan terlebih dahulu.. semoga segalanya berjalan dengan lancar dan mendapat keizinan daripada Allah..

:- perternakan adalah perniagaan.. 9/10 rezeki adalah datangnya daripada berniaga..tetapi perniagaan yang baik adalah perniagaan yang menepati garis pantuan Islam tanpa wujud penipuan..

2 comments:

  1. dulu masa kat u ak nak jd petani/penternak moden..tp nk wat cemana dpt mktb..nnt boleh ler ang sembelih kambing utk raya qorban..hehehehe

    ReplyDelete
  2. dok maktab pun boleh azii..tapi pas kita keja t la... haha..ssembelih ayam aku bleh la.kambing tu benda besar..xda keyakinan lagi

    ReplyDelete